WordPress Dizin Oluşturamıyor Hatası çözümü
9 Kasım 2022Cimri Akakçe için Xml oluşturmak
18 Ocak 2023Eski Bilgisayarlara için OS konumuz bu; Evinizde eski bir cihaz var bu sisteme windows XP , vista yada windows 7 kurdunuz. ama artık güncel yazılımları çalıştırmıyor. Windows sizi red ediyor. Peki sağlam cihazı atalım mı? satalım mı? Eğer kullanmayacaksanız bir okula bağışlamanız doğru olur ancak bu haliyle bir işe yaramaz o halde çalışır hale getirelim. Peki Windows dışında alternatiflerimiz nelerdir ? Biliyor musunuz?
Eski bilgisayara işletim Sistemi
Linux bu konuda baya bir önde az kaynak kullanarak çalışan bir çok sürümü var. Ancak o kadar fazla öneri var ki hangisi size uygun bilmiyorsunuz. Size önere bileceğimiz sistem elinizdeki konfigürasyona göre değişebilir. Ama size ortalama bir kaynak söyleye bilirim.
Mesela elimizdeki cihaz bir notebook konfigürasyon ise 1 cpu core 512 ram 20 gb boş disk size uygunsa işe başlayalım.
Bodhi Linux
Puppy Linux
Eski PC’nize Hayat Verecek Linux Dağıtımları
Evet chip dergisi bu başlıkla duyurmuştu. Ama 8 linux dağıtımı içeriyordu. Biz bunu biraz artırıp anlatalım. İlk olarak denemesini yaptıklarımızdan başlayalım. Zorin Os Lite versiyonu olduğu gibi paralı versiyonuda mevcut. Peki bugünlerde neden popüler bir dağıtım oldu.
Linux Mint XFCE
Benim ilk favorim mint sürünlerdir. Ubuntu kütüphanelerine birde xfce desteği koymaları çok akıllıca olmuş. Licht sürüm ise kesinlikle kullanın derim. Windows kullanıcı iseniz bocalamadan kullanılcak bir sistemdir. Ayrca her şey yerli yerinde aradığınızı çok kolay bulabilirsiniz.
ZORIN OS
Çünkü Zorin Os Hem özelleştirilebilir olması ve bir çok pc ye kurulabilir olmasıyla hem de uzmanlık gerektirmeyen yapısıyla başardı. Biz denedik memnun kaldık tavsiye ederiz. Sebeplerimiz:
- Windows 7 ye benzeyen ara yüzü ile sizi karşılar.
- İsterseniz Macos ara yüzüne benzetebilirsiniz.
- Programları çabuk kurarsınız.
- Neyin nerede olduğu bariz bellidir.
- Sade ara yüzü Windows gibi gözünüzü yormaz
- Bildiğiniz gibi ofis paketleri içerisinde gelir
- Yine bildiğiniz gibi Linux dağıtımları virüs geçirmez.
- CD yada USB flash’la kurulabilir.
- En önemlisi eski bilgisayarlarda bile tatminkar biçimde çalışır. Bendeki PC HP Marka centrino CPU 2 gb ram 90GB Hdd destekliyordu. Daha eskisini bulursanız yazın.
Önerilen minimum konfigrasyon:32-bit veya 64-bit 700MHz tek çekirdekli işlemci, 512GB RAM ve 8GB Alan.
Ubuntu Mate
Ubuntu bu işin arkasındaysa zaten her şey OK. İşin kısa özeti bu ancak benim centrino cihazda biraz kastı. Program açılışları video seyretme işlerinde biraz daha üst seviye cihaz iyi gelecektir. Ama programın içerisinde yok, yok ne isterseniz kurabilirsiniz.
Önerilen minimum konfigrasyon : 1 GB ram CPU: Pentium M 1.0 GHz veya üstü. 32-Bit ve 64-Bit destekliyor. HDD Depolama: 9 GB
Elemantary OS
Çok başarılı bir ara yüze sahip MacOS yani Apple hayranıysanız tam size göre. Renkli ve civ civli yapısı sizi cezbedecek. Yeni sürümleri de baya başarılı. Bence hemen denemelisiniz. Ayrıca windows kullanıcısı olsanız dahi renkli yapısı ile sizi kendisine bağlayacaktır. En son Elemenatry Os 0.1 Odin sürümü duyuruldu. Linklere bir göz atın.
Linux Lite
Linux lite live olarak çalışa bilirken kurulum özelliği de mevcut. Ancak login ekranı işi bozuyor. Bir çok kullanıcı kullanıcı adına ne yazacağını bilemeyen kullanıcı yorumlarıyla dolu. Bu sebeple size hemen sırrımızı söyleyelim. Live CD ile açtığınızda Linux LITE Login DEFAULT Password isterse: User: ubuntu Password : EMPTY (Yani boş) bırakarak enter yapmanız yeterli. Böylelikle forumlarda gezmeniz gerekmez.
Önerilen minimum konfigrasyon: 1GHz işlemci, 768MB RAM ve 8GB depolama alanı yeterli. Ayrıca Ubuntu kütüphanelerini kullanması küçük ama becerikli bir sistem olduğunu da gösteriyor.
ARCH Linux
Bu linux dağıtımı kendi başına buyruk bir dağıtım ancak kuvvetli bir yazılım olduğunu da ekleyelim.
Önerilen minimum konfigrasyon: 512MB RAM’e ve 800MB ve P4 İşlemci desteği mevcut.
POTEUS
Porteus, live olarak tasarlanmış bi işletim sistemi ancak kurulum yapılabiliyor. 15 saniyede açılabiliyor ve sabit diskte sadece 300MB
Lubuntu
Light yani en hafifi dağıtımlardan biri ayrıca düşük konfigrasyonda bile hızından bir şey kaybetmemesi taktire şayian. Sosyal medya kullananlar için önerilen 1GB RAM olması yoksa nerdeyse ram siz bile çalışacak meret.
Xubuntu
X yazınca anlamış olmalısınız. XFCE arayüzü zaten ben çok küçüğüm diyor. Evet aynen öyle üstelik sadece 512MB belleğe ihtiyaç duyuyor. Dağıtımın imaj boyutu ise sadece 128MB.
Önerilen minimum konfigrasyon: 512 MB ram CPU Pentium Pro ya da AMD Athlon üstü. 32-Bit ve 64-Bit destekliyor.
Peppermint
Beğendiğim bir diğer dağıtım denerseniz pişman olmazsınız.
Önerilen minimum konfigrasyon: 1 GB ram of RAM (önerilen 2 GB) CPU: Intel x86 tabanlı işlemci ya da 64-Bit bir işlemci HDD / Depolama Alanı: En az 4 GB depolama yeri.
LXLE
Önerilen minimum konfigrasyon: 512Ram, MB (önerilen 1 GB) CPU: Pentium 3 veya üstü 32-Bit ve 64-Bit desteği vardır. HDD Depolama Alanı: En az 8 GB depolama alanı
Bodhi
Çok mutlu etmeyen sistemler arasında ama az kaynak varsa ideal sayılabilir. Diğerleri için aşağıya bakabilirsiiz.
Önerilen minimum konfigrasyon: 256 ram MB RAM CPU: 1.0 GHz ya da üstü 32-Bit ve 64-Bit destekler. HDD Depolama Alanı: En az 5 GB depolama alanı
Diğer linux sistemleri
Puppy ve diğer linux dağıtımları elbet iş görür ancak kullanıcı açısından çok mutlu etmezler. Bu dağıtımlar Antix, Damn Small Linux, CrunchBang, SparkyLinux , Tinycore, Bodhi, Q4OS sayılabilir.