Eski Bilgisayar için İşletim Sistemi
3 Ekim 2021WordPress Multi Web
22 Aralık 2021Web sayfası silinme aşamaları nedir? Pending delete, inactive, addperiod gibi bir sürü mesaj var. Ancak biz bunları incelemeyeceğiz. Web sitesindeki aşamalara bakacağız. Ne anlama geliyor? belki bir işimize yaraya bilir.
Domain nedir?
web üzerinde bulunan firmanızı simgeleyen isimler örn. www.benimfirmam.com gibi olabileceği gibi uzun haliyle yazarsak örn. http://www.benimfirmam.com vs olabilir. Firmanıza internet üzerinden erişmek isteyenlerin size ulaştığı adres doğru bir tanımdır.
Domainler
Bilindiği gibi dünya üzerinde “www” den sonra gelen milyarlarca isim var. Bunların birde soy adı kısmı var. Bunlarda en çok kullanılanlar;
- com (Commercial) Şirket ve her şey olabilir.
- net (İnternet) internet üzerinden faaliyet gösteren firma yada hizmetler
- org (organization) organizasyon şirketleri, reklam firmaları, siyasi partiler. Oluşumlar.
Birde en çok görünen Uk. Tr. Nz bu com net org isimlerinden sonra gelen ülke uzantıları var. Konumuz bunlarda değil ama genel bilgi olarak yazalım.
Dünya üzerinde bu isimleri kontrol eden icann diye bir firma kontrol eder. Anlaşmazlık, silinecek domainler, kullanılacak domainler buranın onayından geçer. Peki parasını ödeyerek 1 yıl aldığınız bu domainler. süresi dolunca yada ödemesi yapılmaz ise ne olur. Haliyle silinir tabi ki dersiniz. Ancak o kadar kolay silinmiyor. ICANN bunu bir süre daha tutuyor ki eğer unutulduysa başkası kapmasın. Yine de bazen isim sizin olsa dahi silinmesini beklemek zorunda kalınabiliyor.
Firma iflası, taşınan firma, şifreyi bilen personelin kaza geçirmesi, firmadan ayrılması, firma ile anlaşmazlığa düşmek. Domain yani firma isminize ulaşılamamasına neden olabilir. Peki ne yapmalı? eğer bitme süresi yakın ise sürenin dolmasını bekleyip yeniden alım yapabilirsiniz. Diğer isimler mesela com.tr olan isimler metunic üzerinden gerekli evrakları ileterek alınabiliyor.
Whois WEB Sorgusu
Peki silinmesine ne kadar var biliyor musunuz? Yıllarca bir firmaya ödeme yaptınız ama artık firmaya ulaşamıyorsunuz. Domain tarihine ne kadar kaldı bilmiyorsunuz. eğer Mac yada linux kullanıyorsanız terminal üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Ama windows pc kullanıyorsak nasıl olur? Kolay olanı domain firmalarında bunu yapan panellerden öğrenebilirsiniz. Eğer zaten silinmişse alım gerçekleştirilebilir.
On status
“on status” Site silinmeden kurtarılabilir demektir. Eğer whois sorgusunda bu ibare var ise ve üzerinden öncesinde normal ücretinden yenilenebilir. Ama
- 1-5 günden fazla süre geçmiş ise normal ücreti ve vergi kesintileri ödenerek alınabilir.
- 40 güne kadar 15$ + vergiler+işlem ücreti
- 40 günü geçtiyse 80$ + vergiler+işlem ücreti (bu vergi ve işlem ücretleri hizmet alınan firmaya göre değişir.)
Redeption period
redeption period – Silinme sürecine hazırlanan site demektir kurtarmak sıkıntılıda olsa alınabilir. Ücreti 80$ ve üzeri olabilir.
Pending delete
Pending delete – Silinmeyi bekliyor aşaması. Bu sürece giren site artık kurtarılamaz. Toplam 80 günün ardından silinerek satışa çıkarılır.