Metunic Dns Yönlendirme
6 Kasım 2024Esanafa Konum Vergisi mi Geliyor ?
5 Aralık 2024Linux nedir? diye Sorulmuş. Ancak Linux İşletim Sistemi Nedir? diye ayrıntılı yanıtlayalım ki aklınızda soru işareti kalmasın. Linus Torvalds isimli yazılım mühendisin okul bitirme tezi olarak 1991 yılında yazdığı sistemin adıdır. Ama önce!
İşletim sistemi : Windows, Adroid, Macos, ios ve linux gibi istemlerin cihazları operasyonel olarak çalıştıran sistemlerdir. Bir telefon yada bilgisayarda yazılım olmaması yada çalışmaması o cihazı tuğladan farksız hale getirir. Zaten İngilizcede bu cihazlara brics ismiyle bilinir. Ekonomik topluluktan bahsetmiyorum :))
linux işletim sistemi bir ev ödevi yada bitirme tezi olarak başlasa da daha sonra disketlerle ve BBS (Bulletin board system) yoluyla binlerce kişiye ve yazılımcıya ulaştı. Linux aslında UNIX diye bilinen sistemi baz almış bir işletim sistemiydi. UNIX = DOS şeklinde düşünebilirsiniz.
Linux Sürümleri
Dünya üzerinde PC’ler için : Macos, Windows, Linux sistemleri çalışır. Mobile gelirsek IOS ve Android sistemler çalışır Windows pcler kullanım oranı %80 kullanımla 1.sıradadır Macos %13 ile 2.sırada Linux ise %7 ile 3. sıradadır. Peki neden az kullanıyor? Kötü mü? Öncelikle şunu bilin ki! serverlarda %80 – %90 Linux tercih edilir. Ancak Kişisel kullanım ve PC söz konusu olunca bu durum değişir.
Ubuntu, Mint, Red hat, Centos, fedora, alma linux gibi bir çok linux var. Bu sebeple kullanıcılar hangisini tercih etmeli? Aslına bakarsanız iki ana linux tabanı mevcut. Yeni bir dal çıktıysa bilmem. Ama dünya üzerinde 100’lerce linux sürümünün tabanı ve kullanımı bu sürümden türer.
Slackware ve Debian versiyonu bulunur. Hatta “Macos ve Android” slackware sürümünü de linux tabanlıdır. Yanı Mac’te bir linuxtur. Bu sebeple Macos yada IOS cihaz alırken linux aldığınızı bilin. Linux İşletim Sistemi Nedir? diye başlıkta sorduğumuz soruyu yanıtlaya bilmişizdir.
Ülkemizde Linux Kullanımı
Ülkemizde linux kullanımı azdır. Çünkü okullarda genellikle öğretilmez desteklenmez. Bu nedenle ülkemizde linux kişisel olarak tercih edilir. Her şeyden önce bilişim firması olarak Linux’un okullarda öğretilmelidir. Tübitak 1 Şubat 2005 te Pardus Linux’u piyasaya sürdü. Halkımız tarafından çok rağbet görmedi. Halbuki sitem kendi depoları özel paket yönetimiyle tamda Android sisteme benzemişti.
Lakin projede çıkan sorunlar Pardus’u sistemi şuan Debian paketleri kullancak şekilde değiştirdi. madem battı balık yan gder pardus server versiyonu çıkarmıştır. Bu yüzden tüm kamuyu linux’a geçirecek proje rafa kalkmış oldu.
Hangi Sürümü Tercih Etmeliyim?
Linux’a geçmeyi düşünüyorsanız tavsiyelerim şunlar. Öncelikle ana sürümleri inceleyin. KDE, Gnome, LXDE, Mate gibi arayüzler mevcut. Bu nedene KDE arayüzü tavsiye ederim. Çünkü herkes windows kullanmıştır. Siz ise ilk kez Linux kullacaksınız. İşte tam da bu sebeple KDE Windows benzerliği sizi rahatsız etmez.
Ancak temiz ve hızlı bir arayüz isterseniz Gnome tercih etmelisiniz. KDE için kubuntu, Gnome için Mint uygundur. Ayrıca bilgisayarınız eski ise Eski bilgisayarlar için os isimli yazımızı okuyun mutlaka bir linux bulunur. linux komutlarını öğrenmek istiyorsanız: Temel Linux Komutları konusuna bakmanızı tavsiye ederiz.
Windos mu? Linux mu?
Linux özelleştirmeyi seven araştırmacı kişiler için bulunmaz bir kaftandır. Komut yazmayı seviyorum diyenler linux tercih etmeli. Viruslerle uğraşmak istemiyorum diyenler kesinlikle Linux doğru tercih. Ev kullanısı iseniz ve çok para vermyelim derseniz evet linux olsun. Çünkü linux bedava. Sonuç olarak bir kaç sebep bu.
Windows pratiktir ancak bol virüslüdür. tabi ki çözümü virüs programıdır. Her oyunu çalıştırsın diyorsanız windows kalsın. Alışkenlıklarım değişmesin derseniz windows’ta kalın. Çünkü linux’a alışması zaman alacaktir.
En Hızlı Linux Hangisi ?
Son olarak gelelim hızlı linux sürümü hangisi diye soracaksınız. Knopix, Puppy ve Antix en hızlı linux sürümleri. Ancak kullanım için soruyorsanız XFCE yada LXDE arayüze sahip sürümler en hafif sürümlerdir. Hatta Listesi işte En hafif Linux Sürümleri