otoaksesuarburada Projesi Yayınlandı
26 Haziran 2021WordPress Functions.php on Line 73 Çözümü
28 Temmuz 2021Seo nedir? neden Seo ya ihtiyaç duyarız. Bir çok uzman “ES İ O” diyerek üzerine basarak söylüyor. Evet doğrusu da bu ancak İngilizce tellafuzu ile anlatılınca pek hoş durmuyor. Neyse bu başka bir konu.
Gelelim işletme sahibiyiz ve seo filan bir şeyler söyleniyor aldırmıyorsunuz. Paranızı basıp reklamı verdikten sonra ne gibi bir sorun olabilir ki? İte bu konuda tamamen yanılıyorsunuz.
Evet reklam verdiğiniz de Google sizin reklamınızı yayınlayacaktır. Hatta ilk sırada bile çıkma şansınız var. Ancak bunun hiçbir garantisi yoktur.
Seo Kelimesinin Açılımı Nedir?
Seo => Search Engine Optimization – Türkçe olarak “arama motoru optimizasyonu” olarak çevirebiliriz.
Seo Nasıl Yapılır?
Seo ‘yu “Site içi seo” ve “Site dışı seo” olarak adlandırabiliriz Peki seo nasıl yapılır?
- Anahtar kelime belirleme
- Site yapısını gözden geçirme (URL)
- Görsellerin optimizasyonu
- Anahtar kelimelere göre İçerik oluşturma
- Web site hızı optimizasyonu
- Site haritasi (Sitemap.xml)
- Mobil uyumluluk
- Sosyal medya çalışmaları
- Tanıtım yazıları
- Backlink
Seo ile Google İlk Sayfa
Tüm yukarıda denilenleri yaptık. Tamam artık ilk sayfadayız. Maalesef o kadar kolay olsa her firma ilk sayfa da olur haliyle ilk sayfa dışında google sayfaları olmazdı. Ancak işleyiş bu şekilde değil. Eskiden arama motorları yapılan sayfanın içeriğine bağlı olarak girilen kelimeleri doğru kabul ederdi.
Örnek verecek olursak: Gelinlik kiralayan bir yer anahtar kelimelerinde kiralık gelinlik, gelinlik imalat, gelinlik satış gibi kelimeleri gelinlik kiralama sayfasında geçirdi. Ancak ne gelinlik imalatı var var, ne satışı kolayca suiistimal edilip siteler trafiği kendisine yönlendirdiğinden dolayı. Artık Google site içeriği, sayfa içeriği ve anlatılanların ne kadar başlıklarla alakalı olduğunu inceleyip ona göre sıralıyor.
Seo Optimizasyonu Nasıl Yapılır? Nasıl olmalı?
Seo optimizasyonu nasıl yapılır? asıl konumuz bu. Aslında yukarıda biraz olsun anlatmaya başladık. Açıklamaları yaparsam daha iyi oturacaktır.
Anahtar kelime belirleme:
Anahtar kelime nedir? sorusunu da beraberinde getiriyor. Anahtar kelime sitenizin verdiği hizmetleri, sattığı ürünleri açıklayan kelimelerdir. Örneğin :Ankara çilingir, anahtarcı gibi yada Ankara temizlik şirketleri, ev temizliği Ankara gibi olabilir.
Peki anahtar kelime nasıl belirlenir? Anahtar kelime için bu işleri yapan firmaları inceleyebilirsiniz. Rakip analizi yapabilirsiniz. Google bu işle için Anahtar kelime planlayıcı gibi ücretsiz ve Türkçe bir programı herkesin kullanımına açmıştır. Bu araçtan faydalanabilirsiniz.
Site yapısını gözden geçirme (url) :
Sitem zaten var neyi değerlendireyim? diye sormanız gayet doğal. Ancak sitenizin olması size doğrudan trafik sağlamaz. Sadece sitem olsun diye yapılmışsa zaten bir sorun yok. Ancak site yapımı size yüksek ticari kazanç sağlayabilir. Bunun için site içeriğiniz bir yerden kopyalanmış olmamalı. Plagarism check hizmeti veren yerlerden içeriğinizi kontrol edin.
Makaleleriniz özgün olmalı. Kopyalanmış içerik trafiğinizi diğer rakibinize yönlendirebilir. Buna şahit olmuşluğum var. İçerikte unutulan link diğer rakibinizi 1-0 öne geçirmeye yeterlidir.
Görsellerin optimizasyonu:
Görsellerin optimizasyonu nedir? Yukarı yazıda geçen her şey bu kısım içinde geçerlidir. Kopya içerik kullanılmamalı. Copyright yani telif hakkı içeren resimlere dikkat başınız ağrıya bilir. Ağrımasa bile kopya içeren fotoğraflar size trafik sağlamaz.
Telefonla çekilen kalitesi düşük fotoğraflar kullanılmamalı. Eğer mümkünse profesyonel fotoğrafçıdan yardım alın. Her fotoğrafçının ürün fotoğrafçılığı yapamayacağını unutmayın. Kendiniz çekecekseniz temel fotoğrafçılık ve ürün fotoğrafçılığını araştırın. Eklediğiniz resimlerin megabaytını düşürmeyi unutmayın aksi taktirde kaplumbağa hızında açılan bir siteye sahip olursunuz.
En önemlisi!! Eklenen fotoğraflar ALT etiketi ile ilgili konu başlığını içermelidir. Bu sebeple Alt etiketini pas geçmeyin.
Anahtar kelimelere göre İçerik oluşturma:
Anahtar kelimelere göre İçerik oluşturma konusu 1. ve 2. maddeye ait gibi göründe dahi başka bir konudur. Siteniz yoksa zaten sorun yoktur. Ama varsa ve bunlar yalap şap geçiştirilmiş ise site için büyük sorun teşkil eder.
Makaleler anahtar kelimelerinizi içermeli. Anahtar kelime veya içerikle alakasız içerik sitenize eksi puan olarak yansır. Eğer eticaret yaptığınız ayakkabı sattığınız sitede “Çubuk turşusu” ile ilgili bir makale yazarsanız. İçerik alakasız olacağından makale çöp olacaktır.
Site içeriğini sağlayan makale yaklaşık 300 kelime olmalı. Eklenen resim alt etiketi içermeli, konuyu anlatmalı, iç ve dış linkleme yapılmalı. Düzenli olarak içerik üretilmeli.
Web site hızı optimizasyonu:
Site için genellikle firmalar domaini aldıkları yerde bulunan hostinglerden en ucuzunu tercih ederler. Konu maliyet haklı olarak. Ama unutulmamalı ki ortalamanın altında hizmet veren hostingler sitenizi yavaşlatır. Gerektiği gibi verilmeyen web hosting hizmeti size düşük trafik olarak düşebilir.
Çünkü sizde girmeye çalıştığını site yavaş yada sizi bekletiyor ise başka siteden bakmaya karar vermişsinizdir. İşte bu nedenle kullanıcılar hızlı hizmet veren web sitesini sever. Bu nedenle ucuz değil ihtiyacınızı karşılayan hosting hizmetini tercih edin. Ucuz olan işimi görmez mi? evet kesinlikle kötü müdür? kesin olarak görmeden söyleyemeyiz dikkatli olun.
Site haritasi (Sitemap.xml):
Sietniz bitti ve yukarıdakileri uyguladınız. Peki arama motorlarına site haritanızı gönderdiniz mi? XML bunu sağlayacaktır. Google ve Yandex e göndermeniz halinde siteniz artık trafik almaya başlayabilir.
Mobil uyumluluk:
Siteniz eğer mobil uyumlu değilse mobil cihazlardan dönüş alamazsınız. siteniz eski ise yenilenmeli. Yeni ise mobil cihazlarda nasıl çalıştığına bakılmalıdır.
Aksi taktirde mobil trafik alamayacağınız için site sıralaması (hit)i düşecektir.
Sosyal medya çalışmaları
Sosyal medya siteleri çık tıklanmış olduğundan ve alakalı ve alakasız bir çok fotoğraf içerik video yayınlandığından örümcekler burada sürekli gezmektedir. Örümcek?? buna yapay zeka da denilebilir. Arama motorları içeriği kontrol etmekle bazı bot yazılımları kullanmaktadır. İnternet ağlarını örümcek ağına benzetirsek. Komik bulsanız da botlara örümcek denmektedir.
Facebook, twitter, instagram, pinterest gibi sosyal medya sağlayıcıları. Sizin siteniz için bulunmaz ve bedava kaynaktır. Hedef kitlenizi bulabilir uygun ortamlarda reklam yapabilir etkileşim (Paylaşım, Beğenme(Share , Like)) alabilirsiniz.
Tanıtım yazıları:
Tanıtım yazıları başka sitelerde sizin site veya ürünler için yazılmış olumlu yazılardır. Bu yazılar iyi bir sitede yayınlanırsa siteniz için çok güzeldir.
Örneğin basın. Dergi ve diğer forum siteleri söylenebilir.
Backlink
Backlink başka sitenin sizin sayfanızın “URL”lerine verdiği linklemedir. Gerçek link ise mükemmel bir dönüş almanız muhtemeldir. Tanıtım yazısı ile aynı işe yarar. Ancak para ile alakasız bir site size link verdiyse işinize yaramaz hatta Google tarafından fark edildiğinde site banlanıp ceza alabilir.
Neden Seo Yapmalıyız?
Neden seo yapmalıyız? neden önemlidir? diye sorabilirsiniz. Sonuç olarak:
- Sitenize trafik çekmek
- Ürün yada hizmet satmak
- Markalaşma hedeflemek
- Reklama para harcamamak yada minimumda tutmak
- Rakip firmaların önüne geçmek amaçlanmaktadır.